IBANEZ AZ SOROZAT

‹ Vissza

2018. március 29.

Az Ibanez 2017 folyamán folyamatosan lebegtette az új AZ sorozat megjelenésének hírét, sőt a szemfülesebb rajongók prototípusokat is láthattak színpadon olyan hírességek kezében, mint a Polyphia gitárosai, vagy a német virtuóz, Martin Miller. A téli NAMM Show óta hivatalosan is megjelentek az Ibanez AZ modellek, hogy elkápráztassák a gitárosokat csúcskategóriás jellemzőikkel és klasszikus esztétikájukkal.

Az, hogy ilyen szintű gitárosokat bevontak a közös fejlesztésbe jelezte, hogy az Ibanez olyan új sorozaton dolgozik, ami a legmagasabb igényekkel rendelkező profikat célozza meg. Úgy tűnik, hogy a gyártó célja nem más, mint butik stílusú „Super Strat” gitárokat készíteni, de nagy volumenben, sorozatgyártásban. Azzal a komoly múlttal és háttérrel, amivel a japán cég rendelkezik felső kategóriás gitárok gyártása terén, pontosan tudják, hogyan kell ilyen jellegű gitárokat építeni. A megjelenés óta tapasztalt visszhangok is arra utalnak, hogy 2018-ban ezek a gitárok a legkeresettebb modellek közé fognak tartozni.

 

Nézzük a közös jellemzőket!

Mindegyik AZ sorozatú gitár hőkezelt juharfa nyakkal és fogólappal készül, rozsdamentes acél Jumbo érintőkkel. A hőkezelést lakkozás előtt csinálják, ettől a fa még szárazabb, stabilabb lesz különböző környezeti körülmények között is, ugyanakkor megnövekszik a hangszer hangkitartása. A nyakat olajjal is kezelték, amitől a gitár egy jól bejátszott hangszer érzetét kelti. A játékkényelem növelése érdekében a fogólap szélét enyhén lekerekítették. Ezeket az eljárásokat általában butik-jellegű gitárokon szokták csak alkalmazni.

Az Alnico-5 mágneses Seymour DuncanŸ Hyperion™ hangszedők a mély és magas frekvenciák kiegyenlített arányát biztosítják, torzított hangoknál is megőrzik az eredeti hang tisztaságát, a pengetés dinamikáját, és jó barátságban vannak a különböző effekt pedálokkal. Mindegyik AZ sorozatú gitáron megtalálható a Dyna-MIX 9, vagy Dyna-MIX 10 kapcsolási rendszer, ami jelentősen növeli a pickup variációk számát.

Az Ibanez AZ sorozatának modelljein kivétel nélkül a legjobb minőségű hangszerfák kombinációit alkalmazták a test és a tetőlap, a nyak és a fogólap anyagaként. Ezek az anyagok és a vintage stílusú fej jól megkülönböztetik ezeket a gitárokat az Ibanez más felsőkategóriás modelljeitől. 

A két humbuckeres amerikai hárs testű gitárra lángolt juharfa tető került, ami gyönyörű, színátmenetes Tequila Sunrise Gradation fényezést kapott, erre utal a TSG típusjel. A nyak, ahogy a sorozat minden gitárjánál, itt is hőkezelt juharfa, ahogyan a fogólap is, melyen 24 rozsdamentes Jumbo érintőt találunk. A nyak oldalán fluoreszkáló pozíciójelölőket helyeztek el. A gitárra GotohŸ MAGNUM LOCK húrgépeket, tremolós GotohŸ T1502 húrlábat szereltek.

A két Seymour DuncanŸ Hyperion™ passzív humbuckert egy hangerő, egy hangszín gombbal és az ötállású pickup-váltóval kezelhetjük. Az így kapott öt variáció a dyna-MIX 10 rendszernek köszönhetően Tap módban – amit egy apró Alter kapcsolóval aktiválhatunk – további 5 variációval bővül. Ebben az állásban akár tökéletes single-coil hangzást is kaphatunk, annak ellenére, hogy két humbucker dolgozik a gitáron.

A Super All Access nyakillesztés – ami egyébként az összes AZ sorozatú gitár sajátja – rendkívül kényelmessé teszi a játékot a felső fekvésekben. Lényege, hogy egy homorú ívvel megnövelték a test és nyak közötti illesztési felületet, ami a rezonanciára és a hangkitartásra is jótékony hatással van.   

Ez a gitár is az AZ sorozat két humbuckeres modelljeinek sorát gyarapítja, de annyiban eltér a AZ242F TSG-től, hogy esetében az amerikai hársfa testre bocote (mexikói rózsafa) tető került. A bocote tömör szerkezete miatt nagyszerű hangkitartással és gyors felfutással rendelkező hangszerfa. Az egzotikus bocote tető Deep Espresso Burst fényezést kapott.

Egyéb jellemzőiben megegyezik az AZ242F TSG-vel, és a két hangszer ára is ugyanannyi.

A 224F BTB modell pickup konfigurációja HSS, vagyis a húrlábnál egy Seymour DuncanŸ Hyperion humbucker, középen és a nyaknál pedig egy-egy Seymour DuncanŸ Hyperion single-coil továbbítja a jelet. A test anyagát ennél a gitárnál is amerikai hársfa adja, lángolt juharfa tetővel. A nyak anyaga itt is hőkezelt juharfa, amire hőkezelt juharfa fogólapot ragasztottak. Ahogyan a típusjelzés is utal rá, ezt a hangszert – bár menzúrája a többi modelléhez hasonlóan 648 mm-es – 22 érintővel látták el.

Az elektronika annyiban más, mint a két humbuckeres Ibanez AZ gitároknál, hogy itt a HSS pickup kiosztás miatt a dyna-MIX 9 rendszer kilencféle pickup variációt tesz lehetővé. Ezek között olyan is található, melynél a két single-coil pickup sorba kötésével egy humbucker hangszedő hangját szimulálhatjuk.

A Brown Topaz Burnst lakkozáson gyönyörűen átlátszik a lángolt juharfa tető mintázata. Többi jellemzőjében a gitár megegyezik az AZ sorozat modelljeivel.

Ez a hangszer gyakorlatilag az AZ224F BTB eltérő színben gyártott testvére. Itt az amerikai hárs-lángolt juhar kombináció látványos Blue Iceberg Gradation – a kékből a fehér felé tartó színátmenetes – lakkozást kapott.

Az ára megegyezik az AZ224F BTB modellével.